Czy chlorowana woda jest problematyczna dla roślin? W naszym artykule przyjrzymy się jednemu z ciekawych badań, które zostało przeprowadzone kilka lat temu w tym temacie. Naukowcy zbadali, jak chlor w wodzie nawadniającej wpływa na rośliny. Chlorowanie jest popularną i ekonomiczną metodą dezynfekcji wody. Badanie, które dzisiaj zaprezentujemy i omówimy przeprowadzone było w 2015 roku na katedrze botaniki na Uniwersytecie Jinnah dla Kobiet w Karaczi (w Pakistanie). Celem badania było zweryfikowanie wpływu chloru w wodzie stosowanej do nawadniania roślin na ich parametry fizyczne. W eksperymencie wykorzystane zostało warzywo jakim jest fasola mungo (popularna w krajach tropikalnych). Przygotowanie, opis i wyniki podlewania wodą z chlorem Na początku badania wysterylizowane chemicznie nasiona fasoli mungo zostały posadzone w doniczkach wypełnionych ziemią ogrodową. Zastosowano dwa sposoby nawadniania: wodą niechlorowaną (próbka kontrolna) i wodą chlorowaną. Rośliny nawadniano codziennie przez 2 tygodnie, następnie je zbierano a dane rejestrowano. Do oceny i analizowania danych wykorzystane zostało oprogramowanie do statystycznej analizy danych (SPSS). Fasola mungo, która została użyta w badaniu Roślina ta pochodzi z Indii, uprawiana jest na terenach tropikalnych i subtropikalnych. W Europie wprowadzona na południu. W trakcie eksperymentu rośliny podlewano (jak już zostało wspomniane wyżej) przez 2 tygodnie wodą zawierającą: 0, 50, 100, 150, 200 ppm (części na milion) wolnego chloru. Zastosowany został roztwór popularnego podchlorynu sodu (NaClO), który używany jest m.in. do odkażania wody w basenie. Do ostatecznej oceny badania wykorzystano następujące cechy roślin: długość pędów, długość korzeni, świeżą masę oraz suchą masę roślin. Zebrane dane wykazały pewną skuteczność obecności wolnego chloru w wodzie na początkowy wzrost roślin co tłumaczone było jako pozytywny wpływ dezynfekcji wody na ograniczoną aktywność różnych patogenów takich jak np.: Phytophthora infestans - jest to gatunek grzybopodobnych lęgniowców. W polsce wywołuje m.in. zarazę ziemniaka i zaraze ziemniaka na pomidorze. Phytophthora cactorum - może wywoływać fytoftorozę Pythium aphanidermatum - jest to gatunek organizmów zaliczanych do lęgniowców, wywołuje choroby wielu roślin. Fusarium oxysporum - grzyby wywołujące chorobę zwaną fuzariozą Rhizoctonia solani - gatunek grzyba wywołujący m.in.: zgorzel siewek, ostrą plamistość oczkową, rizoktoniozę ziemniaka. Wpływ chlorowanej wody na korzenie i pędy fasoli mungo Zdj.:Opracowanie własne na podstawie danych z badania Zaobserwowane i zebrane w badaniu dane wykazały, że wzrost badanej fasoli różnie reaguje na traktowanie chlorem. Długość pędów, świeża masa roślinna, sucha masa roślinna poddane działaniu chloru najpierw wzrastały, a następnie stopniowo zmniejszały się wraz z gradientem stężenia, tj. od niskiego do wysokiego poziomu chloru w dostarczanej wodzie, podczas gdy długość korzeni znacząco poprawiała się wraz ze wzrostem dawki chloru od 50 do 150ppm. Aczkolwiek wyniki badania pokazały również, że za wysokie stężenie chloru, tj. na poziomie 200 ppm powodowało zmniejszenie długości korzeni, pędów i innych parametrów fizycznych badanych roślin. Podsumowując: badanie wykazało, że zawartość do 100 ppm jest ciągle bezpieczna dla roślin (a przynajmniej dla fasoli mungo, która została użyta w eksperymencie przez naukowców). Opracowano na podstawie: Rashid, Mehak. “The Efficacy of Chlorinated Water Used for Irrigation Purpose on Plant Initial Growth.” Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 2015.