Hodowla roślin daje dużo radości. Każdy, kto to robi, cieszy się, że z małego ziarenka wyrasta coś pięknego, a dodatkowo daje plony albo nawet utrzymanie. Niestety, tę radość może przyćmić patogen wywołujący chorobę grzybową u roślin. W niektórych przypadkach dochodzi do zniszczenia 50% upraw! Walka z grzybami podjęta zbyt późno nie przynosi wystarczających efektów. Dlatego omówimy, jak zapobiegać chorobom grzybowym roślin. Najczęstsze choroby grzybowe roślin Poznanie wroga ułatwia z nim walkę. Podobnie jest w przypadku zwalczania chorób grzybowych u roślin. Do najczęstszych grzybów atakujących zarówno zboża, jak i rośliny ogrodowe, doniczkowe, a nawet drzewa można zaliczyć: Fuzariozę. Porażona roślina nagle przestaje rosnąć. Jej części pokrywają się białawym nalotem, a następnie się zniekształcają, brązowieją i więdną. Mączniaka prawdziwego i rzekomego. Ten patogen zazwyczaj atakuje w maju i czerwcu, tworząc na roślinie biały nalot przypominający mąkę. Zainfekowane części nie biorą udziału w fotosyntezie i nie mogą odprowadzać wody, co w miarę rozwoju choroby prowadzi do uschnięcia całej rośliny. Rdzę. Można ją rozpoznać po plamach pojawiających się na liściach, a czasem także na źdźbłach, które zmieniają się w rdzawobrunatne owalne brodawki. Roślina broni się, zrzucając zainfekowane liście, przestaje rosnąć i kwitnąć. Zgniliznę twardzikową. Grzyb na początku tworzy na liściach, kwiatach i owocach jasne plamy, które z czasem brązowieją oraz przemieniają się w puszystą i szarobrązową grzybnię. W wyniku tego owoce gniją. Szarą pleśń, której objawem jest biały nalot na kwiatach i innych częściach rośliny, które zaczynają gnić. Plamistość liści. Charakteryzuje się pojawianiem nieregularnych, ciemnych, brązowych, bordowych, czerwonawych, żółtych plam na liściach, w których czasem powstaje dziura. Prowadzi to do więdnięcia i usychania. Jak zapobiegać chorobom grzybowym roślin? Okazuje się, że najczęstsze choroby grzybowe infekują rośliny z powodu zaistnienia podobnych warunków. Dzięki temu można ustalić, jakie działania należy podjąć, aby im skutecznie przeciwdziałać. Patogeny grzybowe bywają przez wiele lat uśpione w glebie i innych miejscach. Z tego powodu trzeba ograniczyć możliwość ich przemieszczania i zadbać o fitosanitarność stanowiska pod uprawę. Wymaga to m.in.: stosowania płodozmianu i poplonów, ponieważ niektóre gatunki wydzielają substancje niszczące zarodniki (owies, żyto, gryka biała i inne), rozdrabniać słomę maksymalnie do 3-4 cm i równomiernie mieszać ją z glebą, grabić liście i palić wszystkie porażone patogenem rośliny. Nigdy nie należy ich wrzucać do kompostu, który później trafi do zdrowej uprawy, kupować zaprawione ziarno wysokiej jakości ze sprawdzonego źródła oraz używać bardziej odpornych odmian, stosować sprawdzone fungicydy stosować zapobiegawcze opryski. Grzyby rozwijają się najlepiej w ciepłych, wilgotnych warunkach. Z tego powodu: nie sadź roślin zbyt gęsto, aby zapewnić im wentylację i dostęp do dużej ilości światła, zabezpiecz uprawę przed przymrozkami, jeśli to możliwe, nie przesadzaj z podlewaniem i unikaj zraszania liści. Wspieraj zdrowie roślin. Rośliny słabe i z urazami są bardziej podatne na infekcje. Dlatego: zadbaj o dostępność mikroelementów tj.: miedzi, cynku, żelaza i innych, które wspierają odporność rośliny, unikaj przenawożenia sodem lub azotem, który przyciąga patogeny grzyba, przycinaj w słoneczne, suche dni, tak aby „rana” szybko się zasklepiła, na bieżąco usuwaj zakażone części roślin. To prawda, że grzyby potrafią zmącić spokój ogrodnika i rolnika. Jednak wywołana nim choroba rośliny nie musi zabrać plonów. Wystarczy w przemyślany sposób jej zapobiegać i ewentualnie leczyć. Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz kiedy stosować fungicydy na blogu wPolu.pl!