Nie każdy miłośnik uprawy pomidorów wie, ale jeden z popularnych środków w domowej apteczce skutecznie poprawi również zdrowie wielu roślin i warzyw w ogrodzie. Aspiryna (bo o niej mowa), znana głównie ze swoich właściwości leczniczych, ma także bardzo szerokie i udowodnione zastosowanie w uprawie pomidorów. Liczne badania naukowe potwierdzają wprost, że ten powszechnie używany środek poprawia zdrowie krzaków pomidorów i poprawia jakość i ilość plonów. W tym artykule podpowiem jak aspiryna może stać się skutecznym narzędziem do wykorzystania w ogrodzie. Na samym końcu artykułu poruszę również kilka badań naukowych, które wprost udowodniają pozytywny wpływ aspiryny i kwasu salicylowego na uprawę pomidorów. Czym jest aspiryna i kwas salicylowy? Aspiryna znana jest również jako kwas acetylosalicylowy - jest to popularny lek stosowany w medycynie. Nas jednak interesuje jej zastosowanie i efekty w ogrodnictwie i przy uprawie pomidorów. Aspiryna po rozpuszczeniu w wodzie rozpada się na: kwas salicylowy oraz kwas octowy. Jak się okazuje już w 1979 roku odkryto, że np. kwas salicylowy indukuje odporność tytoniu na wirusa mozaiki tytoniu1 (był to pierwszy poznany w historii wirus - w roku 1889), następnie liczne inne badania potwierdziły kluczową rolę kwasu salicylowego w regulacji odporności różnych roślin. Kwas salicylowy wspomaga rośliny w tolerancji na stresy abiotyczne, wpływa pozytywnie na ich wzrost i rozwój, a także na mikrobiom gleby. Dzięki tym wszystkim właściwościom aspiryna jest często wykorzystywana jako naturalny, tani i skuteczny sposób na poprawienie plonów w ogrodzie. Rośliny same produkują niewielkie ilości kwasu salicylowego w sytuacjach stresowych, co pomaga im radzić sobie z atakami owadów, suszą, niedożywieniem czy chorobami. Rozcieńczony roztwór aspiryny przyspiesza kiełkowanie i zwiększy odporność na choroby i szkodniki. Otwórz galerię Krzaczki pomidorów w szklarni Wiele badań naukowych potwierdza pozytywny wpływ aspiryny i kwasu salicylowego na wzrost i zdrowie krzaków pomidorów Jak aspiryna pomaga w uprawie pomidorów Na początek warto nadmienić, że nie wszystkie rośliny tolerują aspirynę równie dobrze. Na pewno kwas salicylowy bardzo dobrze wpływa na rośliny m.in. z rodziny psiankowatych (pomidory, ziemniaki, papryki i bakłażany) - stają się one bardziej odporne na ataki owadów i różne choroby. Aspiryna pomaga naszym roślinom w walce z różnymi chorobami grzybiczymi, takimi jak fuzarioza, werticilioza, mączniak czy pleśń. Spryskiwanie roślin roztworem aspiryny aktywuje w nich produkcję kwasu salicylowego w miejscach infekcji, co mobilizuje naturalne mechanizmy obronne. Stosowanie aspiryny znacznie poprawia wzrost i zwiększa plony. Zastosowanie aspiryny zwiększa odporność roślin na stres związany ze zmianami temperatury lub braki wody, co potwierdziły badania, w których moczenie nasion w roztworze kwasu salicylowego lub acetylosalicylowego poprawiało tolerancję roślin na właśnie tego typu zmienne warunki. Podczas przesadzania roślin, dodanie aspiryny do wody pomaga w rozwinięciu silniejszych korzeni. To prosty sposób na wsparcie roślin w procesie adaptacji do nowego środowiska. Jaką ilość aspiryny zastosować do pomidorów? Większość badań naukowych opiera się o dawki samego kwasu salicylowego. Ponieważ aspiryna nie składa się wyłącznie z niego, nie da się określić idealnie właściwego stężenia. W domowej uprawie warzyw przyjętą i skutecznie stosowaną dawką jest jedna tabletka na około 3-5 litrów wody. Pamiętaj, by sam oprysk przeprowadzać wcześnie rano na liście, aby miały szansę wyschnąć przed ostrym słońcem (zwłaszcza teraz gdy upały dają się we znaki). Oprysk tego typu możesz powtarzać co około 3 tygodnie. Otwórz galerię Młode sadzonki pomidorów w wielodoniczce Zobacz jak przeprowadzić oprysk Zapraszam do obejrzenia filmu jednego z internautów, który pokazuje, jak wykonać oprysk z aspiryny na pomidory. W samym oprysku nie ma nic szczególnego ani trudnego, wystarczy dokładnie opryskiwaczem ręcznym spryskać cały krzak, aby wspomóc jego zdrowy wzrost. @therustedgarden How to use aspirin spray on tomato plants. #therustedgarden #growing #gardening #tomato #tomatoes ##gardendisease ♬ original sound - Gary Pilarchik Wpływ kwasu salicylowego i aspiryny na uprawę pomidorów Oczywiście nasz przydomowy ogródek z warzywami to nie laboratorium i nie wszystko, co sprawdza się w kontrolowanych warunkach badawczych, będzie miało identyczne rezultaty w naszym ogrodzie. Warto jednak mieć na uwadze, że wiele badań naukowych wykazało pozytywny wpływ kwasu salicylowego lub samej aspiryny na uprawy pomidorów w różnych warunkach. Poniżej streszczę pokrótce kilka ciekawych badań dotyczących tego zagadnienia. Jedno z badań2 z 2019r. miało na celu sprawdzenie wpływu aspiryny na produkcję pomidorów w systemie akwaponicznym (system taki to zintegrowany system hodowli ryb i roślin, gdzie odpady rybne są używane jako nawóz dla roślin, a oczyszczona przez rośliny woda wraca do zbiornika z rybami). W eksperymencie badacze zastosowali różne stężenia aspiryny oraz grupę kontrolną bez jej użycia. Badanie wykazało, że rośliny traktowane aspiryną miały wyższy wskaźnik przeżywalności i były mniej podatne na niektóre choroby w porównaniu do roślin kontrolnych. Produkcja pomidorów była najwyższa w grupie z wyższym stężeniem aspiryny, co dało kolejną przesłankę za pozytywnym wpływem aspiryny na wzrost i zdrowie pomidorów (w tym przypadku w systemie uprawy akwaponicznej). Kolejne badanie, które warto przytoczyć3 oceniało, czy stężenia kwasu salicylowego i jego pochodnych może zwiększyć tolerancję roślin na stres. W badaniu tym użyto fasoli (Phaseolus vulgaris) i pomidora (Lycopersicon esculentum), których nasiona nasączono wodnymi roztworami kwasu salicylowego lub kwasu acetylosalicylowego w stężeniach 0,1-0,5 mM (1mM to 10-3mol/l). Rośliny te wykazywały zwiększoną odporność na stres cieplny, ochłodzenie czy suszę. Podobną tolerancję uzyskano, gdy kwas salicylowy i acetylosalicylowy były stosowane jako roztwory do podlewania gleby. Wyniki badaczy sugerowały, że związki te działają raczej jako sygnalizatory, wywołując ekspresję tolerancji, niż bezpośrednio chroniąc rośliny. Warto jednak podkreślić, że w badaniu tym wykazano również, że z kolei za wysokie stężenia obu kwasów (powyżej 1 mM) wpływa negatywnie na fasolę i pomidora. Ostatnim przytoczonym badaniem4 będzie to, które poruszało problem uprawy pomidorów w zbyt mocno zasolonej glebie. Badanie to przyniosło naprawdę obiecujące wyniki. Rośliny pomidora były nawadniane roztworami o różnym stopniu zasolenia a następnie poddane dolistnym aplikacjom aspiryny w trzech różnych stężeniach (50mg/l, 75mg/l i 100mg/l). Wyniki badania pokazały, że chociaż zasolenie miało negatywny wpływ na wysokość krzaków pomidora i zawiązywanie owoców, zastosowanie aspiryny poprawiło liczbę liści i kwiatów. Największe korzyści zaobserwowano przy stężeniach aspiryny 75mg/l i 100mg/l które poprawiły średnicę łodygi oraz zwiększyły liczbę owoców, mimo wysokiego poziomu zasolenia. Choć aspiryna nie wpłynęła na masę pojedynczych owoców, przyczyniła się do wcześniejszego dojrzewania owoców oraz poprawiła rozwój korzeni w warunkach stresu solnego. Źródła i przypisy: Koo YM, Heo AY, Choi HW. Salicylic Acid as a Safe Plant Protector and Growth Regulator. Plant Pathol J. 2020 Feb;36(1):1-10. doi: 10.5423/PPJ.RW.12.2019.0295. Epub 2020 Feb 1. PMID: 32089657; PMCID: PMC7012573. Bablee, Alif & Rana, K. M. & Salam, Md. (2019). Effects of aspirin on aquaponics tomato (Solanumly copersicum) production in laboratory condition. Asian Journal of Medical and Biological Research. 5. 78-86. 10.3329/ajmbr.v5i1.41049. maría Gallardo. “Acetyl Salicylic Acid (Aspirin) and Salicylic Acid Induce Multiple Stress Tolerance in Bean and Tomato Plants.” Plant Growth Regulation (2000): n. pag. Print. Sajyan, Tony & Chokor, M. & Shaban, Nidal & Sassine, Youssef. (2019). Enhancing salt tolerance of tomato ( Solanum lycopersicum ) by foliar application of aspirin (acetyl salicylic acid). Acta Horticulturae. 49-54. 10.17660/ActaHortic.2019.1253.7.