Zamiast usuwać pokrzywy ze swojego ogrodu warto je praktycznie wykorzystać do stworzenia skutecznego i prostego nawozu. Może to z początku brzmieć mało prawdopodobnie, ale prosty nawóz z pokrzyw przynosi niesamowite efekty nawożonym nią warzywom. Jest to idealny nawóz dla wszystkich miłośników ekologicznych i naturalnych metod uprawy. To jeden z tych podstawowych domowych sposobów, który po prostu trzeba znać i z którego sama chętnie korzystam. Przygotowanie tego nawozu jest niesamowicie proste i tanie a rezultaty mogą naprawdę zaskoczyć. Warto również wiedzieć, że gnojówka z pokrzyw doczekała się również badań naukowych, które wykazały jej pozytywny wpływ na warzywa (o czym wyjaśniam na końcu tego artykułu). Gnojówka z pokrzyw jest bogata m.in. w azot i potas, co sprawia, że jest doskonałym nawozem dla wielu roślin. Najlepiej sprawdza się na roślinach liściastych oraz warzywach takich jak: sałata, szpinak, kapusta, pomidory, ogórki czy cukinia. Przygotowanie nawozu z pokrzyw Otwórz galerię Przygotowywanie gnojówki z pokrzyw Do przygotowania naturalnego nawozu z pokrzyw wystarczą: świeże pokrzywy, woda, duży pojemnik i chwila cierpliwości Przygotowanie gnojówki z pokrzyw jest proste i wymaga 3 składników: świeżych liści pokrzyw, wody (warto zastosować deszczówkę) oraz dużego pojemnika z pokrywką (wystarczy 20litrowe wiadro). Przygotowanie nawozu krok po kroku: Wybierz i pozbieraj młode liście pokrzyw. Pamiętaj o założeniu rękawic ochronnych i o długich rękawach, aby uniknąć poparzeń. Przygotuj duży pojemnik, który pomieści zebrane liście i wodę. Najlepiej, jeśli pojemnik ma pokrywkę, aby zredukować zapach, zapobiec parowaniu wody i wspomóc proces fermentacji. Dodaj wody - wypełnij pojemnik liśćmi pokrzyw luźno je pakując (jak na zdjęciu powyżej). Zalej pokrzywy wodą, aż będą całkowicie zanurzone. Staraj się unikać chlorowanej wody tak, aby nie zakłócać procesów fermentacji. Przykryj pojemnik i pozostaw go w zacienionym miejscu na około 2 tygodnie. Codziennie mieszaj całość, aby uwolnić składniki odżywcze z liści. Nawóz będzie gotowy gdy proces fermentacji zakończy się - całość przestanie się pienić a woda się zazieleni. Po zakończeniu fermentacji, przecedź gnojówkę przez sitko lub gazę, aby usunąć resztki roślinne. Uzyskany w ten sposób nawóz jest w formie mocno skoncentrowanej. Przed użyciem nawozu na rośliny i warzywa pamiętaj, by rozcieńczyć gnojówkę w stosunku 1:10 (jedna część gnojówki na dziesięć części wody). Rozcieńczoną gnojówkę możesz używać zarówno do bezpośredniego podlewania roślin, ale także w formie oprysku na liście, aby dostarczyć roślinom szybkiej dawki składników odżywczych (przed zastosowaniem nawozu w formie oprysku przecedź płyn przez bardzo drobne sitko, aby uniknąć zatkania spryskiwacza). Badania naukowe o nawozie z pokrzyw Jedno z przeprowadzanych badań naukowych1 sprawdzało wpływ i skuteczność gnojówki z pokrzyw jako naturalnego nawozu. Praca naukowa miała na celu sprawdzenie czy wyciąg z pokrzywy może skutecznie zastąpić nawozy mineralne w uprawie fasoli szparagowej. Eksperymenty przeprowadzono na dwóch różnych stanowiskach w Chorwacji (Zadar i Poreč) podczas dwóch sezonów wegetacyjnych (wiosna i jesień). W badaniu zastosowano dwa rodzaje wyciągów z pokrzyw: krótkoterminowy przygotowany przez moczenie pokrzyw w wodzie przez 24 godziny, oraz długoterminowy, przygotowany przez 14 dni. Oba wyciągi były rozcieńczane wodą w stosunku 1:3 przed użyciem. Wyniki badania wykazały, że nawożenie wyciągiem krótkoterminowym stosowanym na liście było niemal tak samo efektywne, jak nawożenie wyciągiem długoterminowym z pokrzyw stosowanym bezpośrednio na glebę. Przy czym oba rodzaje gnojówki z pokrzyw pozytywnie wpłynęły na wzrost i rozwój fasoli szparagowej. Ponadto: stosowanie wyciągu z pokrzyw zwiększyło zawartość żelaza w liściach roślin, co jest korzystne dla ich zdrowia. Podsumowując, badanie potwierdziło, że gnojówka z pokrzyw jest skutecznym i ekologicznym zamiennikiem nawozów mineralnych, wspierając zrównoważone rolnictwo i organiczne metody uprawy - do czego również wszystkich gorąco wszystkich zachęcam. Przypisy i źródła: Maričić, Branka & Radman, Sanja & Romic, Marija & Perković, Josipa & Major, Nikola & Urlić, Branimir & Palcic, Igor & Zorić, Zoran & Goreta Ban, Smiljana. (2021). Stinging Nettle (Urtica dioica L.) as an Aqueous Plant-Based Extract Fertilizer in Green Bean (Phaseolus vulgaris L.) Sustainable Agriculture. Sustainability. 13. 10.3390/su13074042.